Veilig Voorst – Nieuwe brandweerposten voor Terwolde en Voorst

Veilig Voorst – Nieuwe brandweerposten voor Terwolde en Voorst

De brandweerposten van de dorpen Terwolde en Voorst voldoen niet meer aan de laatste bouwkundige- en ARBO-eisen. Het is de gemeente die verantwoordelijk is voor de huisvesting van de brandweer en dus ook voor de kazernes. 

Boeien en binden van vrijwilligers

Allereerst, we hebben het over teams van vrijwilligers. Mensen die vanuit gedrevenheid en passie een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van de inwoners van de gemeente Voorst. Wij moeten dit koesteren; door onze waardering maar juist ook door de teams goed te faciliteren. Boeien en binden is zeer belangrijk! 

Optimale arbeidsomstandigheden zijn een pré! 

Zowel fysiek als psychisch wordt er een groot beroep gedaan op deze vrijwilligers, want het is geen vak dat je er ‘zo maar’ even bij doet. Naast de verplichte opleidingen, oefeningen en bijscholingen hebben de brandweerlieden ook een opkomstverplichting. Daarnaast staan brandweervrijwilligers 24 uur per dag klaar om te worden ingezet voor brandbestrijding of hulpverlening. Optimale arbeidsomstandigheden zijn een pré! 

Ongeschikte kazernes

De huidige kazernes zijn bij lange na niet meer geschikt. Ze zijn gebouwd op materieel dat 60/70 jaar geleden werd gebruikt. De huidige voertuigen zijn hoger, breder en zwaarder. Verder is het terrein te krap. Voertuigen moeten manoeuvreren om in de garage te parkeren en er is onvoldoende parkeerruimte voor auto’s van de brandweerlieden. Een ruimte om te oefenen ontbreekt, kleedruimtes zijn niet afgescheiden van de garage laat staan dat er ruimte is voor een ‘vuil’ en ‘schoon’ gebied. 

Nieuwbouw zou morgen moeten starten

Vanuit veiligheidsoogpunt is het vreemd dat voorrang wordt gegeven aan de verplaatsing van brandweerpost Twello. Voorst en Terwolde zijn achtergesteld, terwijl daar al veel eerder wat had moeten gebeuren. We moeten niet langer wachten en er is ook geen enkel excuus dat dit rechtvaardigt. Behoud van veiligheid betekent investeren en faciliteren, in locatie, materieel en mensen! 

Lees hier alle onze standpunten over Veilig Voorst