Wij zijn enorm blij met de komst van Margret!

Dat het borrelt in Voorst is wel duidelijk. Suelmann (42) zat in de gemeenteraad namens het CDA, stapte eruit en ging op persoonlijke titel verder. In maart staat er ‘VVD-Liberaal 2000’ bij het vakje waar inwoners met rood potlood hun keuze voor haar kunnen aankruisen.

Ons land telt vele honderden lokale partijen. Soms maken ze de dienst uit in hun gemeente, soms leiden ze een bestaan in de marge. Allemaal zeggen ze zich vooral in te zetten voor de lokale belangen van hun inwoners. Op woensdag 16 maart mag elke stemgerechtigde Nederlander naar de stembus.

2500
Suelmann is dan als ‘lokaal raadslid’ in goed gezelschap. Nederland telt ruwweg 2500 raadsleden die net als zij op een lijst staan van een plaatselijke partij. Want ondanks de ‘VVD’ in de gelederen is haar nieuwe partij dankzij het ‘Liberaal 2000’ toch echt een lokale partij.

Evenwicht
Suelmann kan om een andere reden trots zijn dat ze meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het aantal vrouwen is nog altijd niet in evenwicht met het aantal mannen in de gemeenteraden. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeente) ziet dat ongeveer een derde vrouw is in een onderzoek over meerdere verkiezingen.

En oh ja: de gemiddelde leeftijd is 50. Daar doet ze dan meteen ook wat aan.